London School of Hygiene and Tropical Medicine

Education

The buildings emission rating (BER) is 26kg CO2/m², a reduction on the target emission rating of 46%.

The strategic planning and design of the LSHTM South Courtyard development, providing Research Offices and various related facilities within an existing Grade II Listed building.

Carbon Trust Innovations Awards Finalist: Awarded a Low Carbon Buildings Grant associated with the low carbon engineering systems designed for the building.

Strategic planning advice was given to inform the school at the early project planning stages of the available options being transferred into developed designs enabling life cycle analysis and grant application.

The environmental systems are designed to extract ground water from two bore holes and circulate through the building to maintain comfort and reduce energy and COemissions.

Planning Issues: Building visualisations (pre-planning stage) modelled in 3D were produced by ourselves to inform the client and architects of the servicing arrangements and to assist the planning and listed building submission.

Environmental Design: The building uses ground water as its major source of cooling which is extracted from within existing vaults located below Malet Street. This provides a totally renewable form of cooling for the building. Heating is provided via a district heating main routed from a combined heat and power plant located within The School of Oriental and African Studies at Thornhaugh Street, Russell Square. With heating and cooling as the two major energy consumers for the building, both being provided via renewable and highly efficient sources, the total building’s energy COemissions are minimised.

The premise of the building’s design is to achieve sustainability throughout and in keeping with this principle all systems are demand lead, ventilation strategies incorporate thermal wheel heat recovery, lighting solutions are all daylight controlled and therein further savings are achieved within the building’s emission rating.

A photovoltaic array is incorporated into atrium glazing to achieve shading in order to minimize solar gain to the internal building environment. This enables a further reduction in the building’s reliance upon fossil fuel generated electricity.